CROWDFUNDING

1. WAT IS CROWDFUNDING?
2. HOE STEUN IK EEN CAMPAGNE MET GELD?
3. WAT GEBEURT ER MET MIJN DONATIE ALS DE CAMPAGNE HET TARGET NIET HAALT?
4. HOE LANG DUURT HET VOOR EEN DONATIE OP DE WEBSITE TE ZIEN IS?
5. GAAT MIJN HELE DONATIE NAAR HET PROJECT?
6. KAN IK ANONIEM DONEREN?
7. ZIJN DONATIES AAN FUNDPRESS.NL AFTREKBAAR?
8. IS HET MOGELIJK EEN NOTARIËLE SCHENKING DOEN TE VIA FUNDPRESS.NL?
9. HEEFT FUNDPRESS.NL HET CBF-KEURMERK?

1. WAT IS CROWDFUNDING?
Bij crowdfunding geeft een grote groep mensen een beetje geld om zo samen een initiatief (deels) te financieren. Een succesvolle crowdfunding campagne begint bij het persoonlijk aanspreken van het eigen netwerk van de initiatiefnemer en wordt verder vergroot door inzet van social media.

2. HOE STEUN IK EEN CAMPAGNE MET GELD?
Selecteer de campagne die je financieel wil steunen. Klik vervolgens op de ‘Doneren’-knop, kies hoeveel geld je wilt doneren en of je dit anoniem of geregistreerd wil doen. Daarna kies je hoe je wilt betalen. Dit kan met iDeal of PayPal. Makkelijk zat! Maandelijks Fundpress.nl campagnes supporten kan ook.

3. WAT GEBEURT ER MET MIJN DONATIE ALS DE CAMPAGNE HET TARGET NIET HAALT?
Dat is niet zo mooi. Het goede nieuws is echter dat het project nog steeds het geld dat wel opgehaald is krijgt. Dit is tenzij ze in totaal € 20,- of minder ophalen. In dat geval overstijgen de gemiddelde transactiekosten het bedrag dat is opgehaald en wordt het bedrag gebruikt om de kosten van Fundpress.nl te dekken.

4. HOE LANG DUURT HET VOOR EEN DONATIE OP HET PLATFORM TE ZIEN IS?
Eenmalige donaties zijn meteen zichtbaar op de campagnepagina. Maandelijkse donaties worden zichtbaar op de bijbehorende campagnepagina’s aan het begin van elke nieuwe maand.

5. GAAT MIJN HELE DONATIE NAAR HET PROJECT?
Wij vragen een service fee van 7% wanneer een campagne zijn target haalt. En wanneer het streefbedrag niet binnen gehaald wordt, rekenen wij een service fee van 12% over het opgehaalde bedrag. Daarvan betalen we onder andere de bank- en transactiekosten.

6. KAN IK ANONIEM DONEREN?
Jazeker! Ga naar de campagne/fundraiser en klik op ‘support campagne’ . Kies het bedrag dat je wilt doneren en klik op volgende. Hierna vragen we je om een aantal gegevens, deze graag invullen voor een goede transactie. Wij slaan deze gegevens verder niet op. Klik daarna opnieuw op volgende, hierna kun je op ‘skip this step’ klikken, linksonder. Daarna ga je naar de betaalmethode.

7. ZIJN DONATIES AAN FUNDPRESS.NL AFTREKBAAR?
Fundpress.nl heeft geen ANBI status. Dit betekent dat je met een periodiek notariële schenking je donatie aan de projecten op Fundpress.nl niet kunt aftrekken van je belastbare inkomen. Fundpress.nl doet haar best om de ANBI status te verkrijgen, zodat je afhankelijk van je inkomen en leeftijd je jaarlijks 16% tot 52% van je donatie terug kunt ontvangen. Op diut moment is dit nog niet mogelijk. Op de website van de [belastingdienst] http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/schenken/giften_aan_goede_doelen/voorwaarden_gewone_giften/voorwaarden_voor_het_aftrekken_van_gewone_giften vind je meer informatie.

8. IS HET MOGELIJK EEN NOTARIËLE SCHENKING TE DOEN VIA FUNDPRESS.nl?
Op dit moment is deze optie nog niet geactiveerd.

9. HEEFT FUNDPRESS.NL HET CBF- KEURMERK?
Fundpress.nl heeft geen certificaat van Centraal Bureau Fondsenwerking omdat we als crowdfunding platform niet vallen onder de bestaande richtlijnen. Maar we doen wel ons best om te voldoen aan hun richtlijnen van transparantie en efficiency.