Het ANP stuurde deze week een dikke factuur aan Martin Vrijland voor schending licentierechten op foto’s. Is dit de nieuwste methode om kritiek op de mainstream media de nek om te draaien? Een foto bij een artikel hier op de site dient geen enkel ander doel dan het opsieren van een artikel, omdat het anders […]

Unsuccessful

This campaign failed to reach its funding goal 2 jaar ago

15% Funded
  • €773 Pledged
  • €5.000 Goal
  • 0 Backers

Steun Martin Vrijland ook in mei

Het ANP stuurde deze week een dikke factuur aan Martin Vrijland voor schending licentierechten op foto’s. Is dit de nieuwste methode om kritiek op de mainstream media de nek om te draaien? Een foto bij een artikel hier op de site dient geen enkel ander doel dan het opsieren van een artikel, omdat het anders zo kaal oogt. Een plaatje geeft een gevoel bij een verhaal, omdat mensen visueel zijn ingesteld. Aangezien ik niet de financiële middelen heb om stockfoto’s te kopen, plaatste ik tot nu toe dus maar een uitgeknipt screenshot van een willekeurige foto uit de Google zoekresultaten. Dat gaat al sinds 2012 goed en nooit is er een signaal geweest dat dit onrechtmatig of strafbaar was. Er is ook nimmer een waarschuwing aan mijn adres uitgedeeld door het ANP. Vandaag viel er ineens een brief op de mat van het inschrijfadres van de stichting Martin Vrijland afkomstig van het ANP, waarin zonder pardon vermeld staat dat ik de licentierechten moet betalen. Dat moet met terugwerkende kracht.

Als het niet lukt om een kritische schrijver via allerlei online geposte smaad en laster weg te krijgen, dan maar via de financiële weg. Privé was ik al sociaal en financieel geruïneerd en het lijkt er nu op dat de stichting aangepakt gaat worden. Het ANP komt met een lijst van 11 foto’s die onrechtmatig gebruikt zouden zijn. Dit onder de vermelding dat verwijdering geen nut meer heeft. Als we dan eens even kijken naar het totaal archief aan artikelen hier op de website, dan betreft dat zeker om en nabij de tweeduizend artikelen. Dat zou dus betekenen dat ik voor enkele duizenden foto’s potentieel een factuur zou kunnen verwachten. Ik kan me niet heugen dat er enig blogger of website in Nederland is bij wie dit eerder is voorgekomen. Het is doorgaans voor velen zeer gebruikelijk om gewoon een foto van het internet te plukken. Als dit zich dus doorzet, zou het betekenen dat ik al snel een bedrag van rond de 5,3 ton moet gaan betalen.

Ik roep het ANP bij deze op de claim in te trekken en zal natuurlijk tevens een officieel bezwaar indienen. Het is natuurlijk evident dat hier sprake is van een blog zoveel vele duizenden wereldwijd en dat nooit eerder ook maar ergens sprake is geweest van het opeisen van dergelijke bedragen. Bovendien is er geen enkel commercieel belang aangaande het gebruik van de foto’s. Men zou kunnen zeggen dat mijn website Google Addsense advertentieinkomsten oplevert, maar dan heb je het over tientjeswerk op maandbasis. Het lijkt me totaal onredelijk om met zo’n rekening te komen en zeker mosterd na de maaltijd.

Ik wil de lezers oproepen om nu echt serieus werk te maken van het lid worden van deze site, zodat ik niet alleen voortaan stockfoto’s kan gaan kopen om de artikelen te ondersteunen, maar ook de andere kosten kan blijven voldoen. Het aantal leden is gedaald naar 103. De steun is dus in korte tijd sterk gedaald. Kan het zijn dat mensen het te confronterend vinden wat ik schrijf? Ik zal altijd gewoon mijn eigen bevindingen blijven publiceren, maar met een dergelijk aantal leden zijn de kosten van deze site niet vol te houden. Dan heb je het niet alleen over hostingkosten, maar ook over bijvoorbeeld plugin’s ter ondersteuning van de site. Er moest bijvoorbeeld een dure AVG plugin aangeschaft worden om te voorkomen dat gegevens verzameld worden zonder toestemming van gebruikers. Ook hebben we het simpelweg over de kosten voor mijn levensonderhoud. Verder saneren van anti-kraak woning naar caravan met tent, lukt mij niet. Als de lezer er waarde aan hecht dat deze site blijft voortbestaan, is steun gewoon dringend noodzakelijk. Iedere krant of weblog vraagt haar lezers om lid te worden. Bij bijvoorbeeld het gecontroleerde rebelse blog wordt ook opgeroepen om lid te worden zodat ze zich af kunnen splitsen van de Telegraaf Media Groep (zodat de schijn van gecontroleerde oppositie weer wat geloofwaardiger wordt). Bij deze roep ik de lezer dus nogmaals dringend op om lid te worden en te steunen om in ieder geval een buffer te hebben voor de claim van het ANP en om voortaan stockfoto’s te kunnen inkopen om toekomstige claims te vermijden.

Het posten van artikelen zal zo een steeds meer tijdrovende kwestie zijn, omdat er waarschijnlijk nogal wat effort gaat zitten in het vinden van een juiste foto en het realiseren van de aankoop daarvan. Ik zal ook de gehele website na moeten lopen op de gebruikte foto’s en roep hierbij alvast iedereen die claims beoogt neer te leggen op om dit achterwege te laten. Ik ga alles verwijderen. Dat zal de website zeer kaal maken en dat is misschien ook wel wat men graag ziet. Dit zal de nodige tijd in beslag nemen en zal visueel de site niet mooier maken. Het moet steeds onaantrekkelijker gemaakt worden om deze site te bezoeken. Ik wil alle vaste en sporadische lezers oproepen mee te helpen om leden te werven voor deze site en er actief voor te zorgen dat de teller op minstens 1000 leden komt te staan.

Uw steun is nu dus meer dan ooit en dringen noodzakelijk.

Wordt daarom hier lid of doe een eenmalige donatie.

Enter Pledge Amount

Doneren

Share Campaign

Spread the word about this campaign by sharing this widget. Copy the snippet of HTML code below and paste it on your blog, website or anywhere else on the web.

Embed Code

<iframe src="https://fundpress.nl/?download=steun-martin-vrijland-ook-in-mei?widget=1" width="275px" height="480px" frameborder="0" scrolling="no" /></iframe>