Dit initiatief isgelanceerd om de inzet van de Nederlandse overheid voor bestrijding van nepnieuws te onderzoeken en uit te zoeken of de mainstream media zelf ook nepnieuws produceren. Onderzoek naar actuele en afgewikkelde nieuwsitems kan zo de onderste steen boven halen in de vraag of de mainstream media zich wellicht schuldig maken aan datgene waarvan […]

Unsuccessful

This campaign failed to reach its funding goal 2 jaar ago

1% Funded
  • €387 Pledged
  • €50.000 Goal
  • 0 Backers

Startup website Nepnieuws-Checker.nl

Dit initiatief isgelanceerd om de inzet van de Nederlandse overheid voor bestrijding van nepnieuws te onderzoeken en uit te zoeken of de mainstream media zelf ook nepnieuws produceren. Onderzoek naar actuele en afgewikkelde nieuwsitems kan zo de onderste steen boven halen in de vraag of de mainstream media zich wellicht schuldig maken aan datgene waarvan zij zelf sommige informatiebronnen van beschuldigen. De vraag komt bijvoorbeeld aan de orde of nepnieuws bewust gecreëerd is door overheden om zo juist het monopolie op beeldvorming te verkrijgen. Een goed voorbeeld hiervan is de Russische nepnieuwsfabriek die veelvuldig is aangehaald in het programma Jinek. Onderzoek naar deze vermeende nepnieuwsfabriek zou bijvoorbeeld boven water kunnen halen of deze fabriek ook daadwerkelijk bestaat of dat dit een ‘filmset-achtige’ propagandaproductie is die bedoeld is om het concept ‘nepnieuws’ geloofwaardig te maken en zo wetgeving in te kunnen voeren die staatskritische sites of berichtgeving de nek om draait en er voor zorgt dat de mainstream media het alleenrecht krijgt op wat u moet geloven.

Wat gaat nepnieuws-checker.nl doen? De site moet een redactie krijgen, zoals grote kranten en televisiestations die hebben. De site moet journalisten in dienst nemen die op pad gaan om zaken serieus te onderzoeken. Hiervoor worden journalisten geworven die nu wel inzien dat er een soort monopolie bestaat in de media en dat onafhankelijk nieuws eigenlijk niet meer bestaat. Ook moeten deze journalisten de mogelijkheid van psyop’s en het bestaan van spindoctors onderzoeken. Om dit te bewerkstelligen is budget nodig en hiervoor gaan we gebruik maken van de middelen waarvan we weten dat die heimelijk bijdragen aan het web. Het inzicht bestaat dat social media bijdragen aan big data; het inzicht bestaat dat informatie en de reacties op informatie kunstmatige intelligentie analyses van de grote bedrijven en overheden voedt; het inzicht bestaat dat blockchain en cryptocurrency bijdragen aan de big brother maatschappij, maar we moeten strijden met de middelen die we hebben. Daarom zal er een Initial Coin Offering (ICO) gelanceerd worden, waarbij de financiering van deze activiteit uit de belangrijkste cryptocurrency als bitcoin en etherium komt via de uitgifte van een token (een soort digitaal aandeel). Het voordeel van zo’n ICO is dat investeerders de gehaalde doelen kunnen zien en dat deze doelen uit verschillende stappen zijn opgebouwd. Worden deel-doelstellingen niet gehaald, dan krijgen de investeerders de inleg naar rato terug. Dat houdt dus concreet in dat u de ICO kunt beschouwen als een vorm van crowdfunding, waarbij u de inleg (minus marginale transactie kosten) terugkrijgt als de crowdfunding niet slaagt. Dat kan alleen middels zo’n ICO met behulp van cryptocurrency, omdat dit bij normale crowdfunding administratief ondoenlijk is.

De nepnieuws-checker.nl is geen commerciële onderneming, waardoor investeerders worden aangemerkt als donateurs (die hun inleg dus terug ontvangen als bijvoorbeeld het startup budget niet wordt gehaald). Via de ICO zijn de investeerders volledig op de hoogte van de feitelijke ontwikkeling en zo kunnen zij zien wat er met hun donatie gebeurt. Zo koopt u als het ware het recht op de waarheid terug en draagt u bij in het stoppen van de monopolie van de staat en de mainstream media. Bent u het ook zo zat dat de media overal maar mee wegkomen en kritiek vaak slecht geveinsde kritiek is?

In het onderzoek naar de waarheid gaan we werken met ‘smart contracts’. Dat wil zeggen dat feiten onderzocht worden en vastgelegd worden in de vorm van blockchain contracten. Dit is een onhackbaar stukje data dat verspreid is over de blockchain, waar dus geen “Russische hackers” (of AIVD hackers) bij kunnen komen. De vergaarde informatie via fact checking van mensen die echt op onderzoek uitgaan, wordt dus vastgelegd in ‘smart contracts’. Er wordt als het ware een ‘asset’ van gemaakt. Staat die Russische nepnieuws fabriek daar echt in St. Petersburg, dan leggen we dat vast. Blijkt het een video editing ‘green screen’ opname te zijn geweest van de mainstream media, dan confronteren we ze daarmee. Er wordt dus ook gespeurd naar CGI gecreëerde profielen van niet bestaande personen of AI software simulaties. We moeten de moderne middelen met moderne middelen bestrijden. En u kunt daarin niet alleen financieel bijdragen, maar u kunt ook nieuwsfeiten aanreiken die u onderzocht wilt zien en u kunt input geven. U wordt als het ware burgerjournalist en voedt onze kennisdatabank. Slimme software moet dan uitzoeken hoeveel input overeenkomt en welke onderwerpen het hoogst in de ranking staan van items die u onderzocht wilt zien. Daarbij willen we gebruik maken van blockchain-technologie om de data op te slaan, zodat geheime diensten (overheden) deze gegevens niet kunnen hacken. Er zal dan bijvoorbeeld ook moeten worden gekeken naar AI specialisten die kunnen voorkomen dat bots de database voeden met nepinformatie.

Een heel project met hoge doelstellingen, maar uw investeringsrisico’s zijn laag, omdat het principe van een ICO inhoudt dat u de doelstellingsmijlpalen kunt volgen en u de investering terugkrijgt als de doelstelling niet gehaald wordt. De eerste doelstellingsmijlpaal is het opstellen van de hoofdredactie, bestaande uit 3 man/vrouw. Deze gaan een team samenstellen waarin journalisten zitten, software engineers met verstand van blockchain, smart contracts, kunstmatige intelligentie en big data. Hiervoor wordt een budget gevraagd via de ICO in de vorm van een zogenaamde token. Dat is een soort crypto-munt speciaal voor dit project die u kunt kopen met een bekende cryptocurrency. Als het eerste budget wordt behaald, krijgt u uw investering niet terug, maar wordt het project gerealiseerd. Wordt de projectdoelstelling niet behaald (het gewenste bedrag niet binnen gehaald), dan krijgt u uw investering wel en daadwerkelijk terug.

Een ICO werkt dus anders dan crowdfunding. Het verschil met crowdfunding is namelijk dat u uw geld kwijt bent, zodra u het overboekt. Bij een ICO wordt een minimale financiële doelstelling gedefinieerd. Wordt die doelstelling niet behaald, dan krijgt u uw inleg gewoon terug. Om de techniek achter deze ICO en de digitale aandelenuitgifte (zoals je de ‘token’ zou kunnen noemen) te realiseren is echter eerst wel budget nodig. Dit budget wordt geworven via “de oude methode” van crowdfunding. In dit geval kunt u uw inleg dus niet terug ontvangen, maar investeert u wel in deze onderneming. Dit eerste budget wordt geworven via de crowdfunding website www.fundpress.nl.

Wilt u dus investeren in échte en onafhankelijk fact checking, maar dan op de eerlijke manier en niet georganiseerd door een soort ministerie van waarheid, zoals minister Kasje Ollongren dat voor ogen heeft, dan kunt u nu al uw bijdrage leveren via dit crowdfunding project. Laten we die fact checking over aan bedrijven als Facebook en Nu.nl en laten we dus feitelijk ons wereldbeeld en dat van onze kinderen bepalen door de wolf in schaapskleding, dan kon dit wel eens een gemiste kans zijn. Steun daarom dit initiatief en ondersteun de eerste crowdfunding.

Wilt u weten waarvoor dit bedrag zal worden aangewend, lees dan hier.

 

Enter Pledge Amount

Doneren

Share Campaign

Spread the word about this campaign by sharing this widget. Copy the snippet of HTML code below and paste it on your blog, website or anywhere else on the web.

Embed Code

<iframe src="https://fundpress.nl/?download=startup-website-nepnieuws-checker-nl?widget=1" width="275px" height="480px" frameborder="0" scrolling="no" /></iframe>